„Jubiliejinis – dešimtasis Vilniaus Gospel muzikos festivalis pateisino savo vardą – jame dalyvavo kaip niekad daug dainininkų, vyko net keturi įspūdingi koncertai ir gospel Mišios šv. Jonų bažnyčioje. Sulaukėme klausytojų anšlago – jie spaudėsi pilnutėlėse salėse. Esame nepaprastai dėkingi visiems festivalio dalyviams, svečiams ir rėmėjams už nuostabią šventę, o labiausiai – koncertų žiūrovams“, – sakė festivalio koordinatorė Natalija Verbickienė.

Sekmadienį sostinėje pasibaigė Vilniaus Gospel muzikos festivalis 2012. Jį vainikavo tradicinės gospel Mišios Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčioje. Prieš mišias šeimos su įvairaus amžiaus vaikais klausėsi „Gospel koncerto šeimai“ pilnutėlėje Vilniaus universiteto teatro salėje.

O šeštadienį Vilniaus kongresų rūmuose Didžiajame Gospel muzikos koncerte pasirodė jungtinis 600 dainininkų choras – tai dvigubai daugiau choristų nei buvusiais festivaliais.

„Kai pradėjome organizuoti pirmuosius Gospel muzikos festivalius, tikrai nesitikėjome, kad jie taip išaugs. Turėjome ambicijų organizuoti festivalį Vilniuje kasmet, kai tuo tarpu Švedijoje, kur šie festivaliai rengiami jau 20 metų, jie vyksta tik kas antrus metus“, – sakė organizatorius, asociacijos Lietuvos jaunųjų krikščionių sąjunga vadovas Algirdas Čiukšys.

Savo programą Kongresų rūmuose atliko muzikos profesionalas – gospel dainininkas, kompozitorius ir dirigentas iš Jungtinių Amerikos Valstijų – Jay T. Hairston. Šis nepaprastai plataus balso diapazono atlikėjas yra pirmasis ir kol kas vienintelis festivalio svečias iš gospel tėvynės – Amerikos. Remiant JAV ambasadai Lietuvoje, Vilniaus Gospel festivalyje jis dalyvauja jau trečią kartą.

„Gospel muzika man yra ir protėvių palikimas, ir gyvenimo būdas, ir profesija. Gospel muzikoje svarbiausia – tikėjimo žinia. Ir manau, kad ji neturi būti įkalinta vienos šalies, tautos ar kultūros rėmuose – ji turi būti skleidžiama visame pasaulyje. Esu laimingas, kad gospel kultūra auga ir Lietuvoje“, – sakė Jay T.

Klausytojus džiugino ir charizmatiškieji svečiai iš Švedijos – Jonas Engström bei Monica Törnqvist. Nuostabaus balso dainininkė M.Törnqvist nuo pat pirmojo renginio yra nuolatinė Vilniaus Gospel festivalio viešnia. Dirigentas J.Engström – ilgametis Stokholm Gospel festivalio organizatorius, būtent šiame renginyje mokėsi į Lietuvą gospel programą atvežė Lietuvos jaunųjų krikščionių sąjungos atstovai.

Didžiajame festivalio koncerte dalyvavo ir geriausi Lietuvos gospel muzikos atlikėjai ir dirigentai: Kristina Žaldokaitė, Jonas Sakalauskas, Marija Monika Žalnerauskaitė, Edita Tamoševičienė (kartu su choru „Maranata“), Akvilė Kalinaitė, Simona Savickaitė ir kiti.

Penktadienio vakarą muzikos klube „Tamsta“ vyko festivalio klausytojų pamėgtų užsienio žvaigždžių – švedės M.Törnqvist ir amerikiečio Jay T. Hairston koncertas. Bendroje programoje išgirdome ir gospel chorą „Be Music“, vadovaujamą energingosios Marijos Žalnerauskaitės.

Kad festivalis bus sėkmingas, žadėjo pats atidarymo koncertas Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje, kur giedojo geriausi sostinės gospel chorai. Klausytojai giesmes palydėjo aistringais plojimais ir netingėjo muzikos ritmu pajudėti kartu su choristais.

Nors gospel muzika yra religinio turinio, žmonės ja žavisi nepriklausomai nuo savo įsitikinimų. Anot gospel muzikos profesionalų, tam, kad galėtumei giedoti šio stiliaus giesmes, nebūtinas ir muzikinis išsilavinimas – svarbu sekti choro solistą ir mokėti improvizuoti.

Parengė Asta Buitkutė
Festivalio atstovė spaudai